Mød Katha og Rebekka fra Kupeens nye gruppeordning​

Det kan være et stort skridt at gå fra en 1:1-normering med eget klasseværelse og egen underviser til en gruppeordning med tre elever. Katha og Rebekka har været med siden sommerferien. De går begge i 9. klasse og skal videre fra Skolen Sputnik Kupeen til sommeren 2018.

”Det er bedre på Spor 2, fordi der er andre du kan snakke med”, fortæller Katha, ”I dag har vi matematik og tysk eller engelsk. Vi sidder normalt her ved det fælles bord og laver det.”

Spor 2 er navnet på Kupeens gruppeordning for afgangselever, og andet hold er i gang nu. Tre elever bliver undervist i et fælles klasselokale, og de har to forskellige undervisere. På tavlen står der, hvad dagen byder på, og i rummet er der også tre afskærmede pladser, eleverne kan trække sig tilbage til. ”Vi bruger dem faktisk aldrig,” fortæller de to piger samstemmende, ”men det er rart at vide, at de er der, hvis du ikke er i humør til at være sammen med nogen.”

Anja Beyer, som underviser i Spor 2, fortæller, at eleverne er gode til at give hinanden plads og respektere, hvis der er én, der har behov for ro. ”Vi vil gerne gøre dem parate til at være i større fællesskaber. Det er f.eks. en social proces at lære rammerne for, hvad man kan sige til andre,” siger hun.

Socialfag er yndlingsfaget

Lige præcis den sociale forståelse af sig selv og andre er centrum for ’socialfag’. Faget er på skemaet i spor 2, og det er et fag, som både Katha og Rebekka godt kan lide. Rebekka fortæller: ”Vi havde om autisme i sidste uge, hvor det handlede om myter. Kan man få autisme af vacciner f.eks.? Det er en myte. Og så relaterede vi det også til os selv.”

Katha fortsætter med at fortælle om en undervisningstime i engelsk: ”Der havde vi om love. Hvor gammel skal man være for at stemme, køre bil eller købe spiritus – i Danmark og i USA. Bagefter lavede vi en planche med de regler, vi selv ville lave, hvis vi bestemte.”

Der bliver talt kærligt spøgefuldt om underviserne, og Katha og Rebekka fortæller, at de også giver Anja lidt gas ind imellem. Anja fortæller: ”Vi ser tre elever, der har hver deres autismespektrumforstyrrelse, men vi ser også tre dejlige normale teenagere, og snakken flyder på en anden måde, fordi de er jævnaldrende. De diskuterer og er med til at korrigere hinandens adfærd, og det er jo vidunderligt teenageagtigt. Der er ingen tvivl om, at de er på arbejde i det her nye sociale øverum, og det koster dem noget, men de gør det så godt.”

Skolen Sputnik Kupeen forventer at fortsætte med spor 2 i de kommende år for de elever, som er klar til det. Eleverne bliver forberedt grundigt på skiftet af deres yndlingslærere (kontaktlærere) forud for forløbet.​

Se flere nyheder og artikler fra Skolen Sputnik

Til venstre: Rebekka, til højre: Katha, begge går i 9. klasse på Skolen Sputnik Kupeen.​

Fakta om Kupeen​

• ​Skolen Sputniks solisttilbud med 1:1-normering.
  • For elever med autisme og psykiske vanskeligheder fra 4.- 9. klasse.
  • ​Ligger i Rødovre og modtager elever fra alle kommuner.
  • ​Der er plads til ca. 15 elever.