Skoleåret nærmer sig sin afslutning. Takket være to gode praktikforløb ved Oliver nu, hvad han vil, når han til sommer afslutter sin 9. klasse i Skolen Sputnik. Han har tilmed sikret sig et fritidsjob og fået stillet en læreplads i udsigt.

I Skolen Sputnik har vi et målrettet fokus på erhvervspraktik for elever i udskolingen. Et praktikforløb giver de unge mulighed for at afprøve sig selv udenfor en skolefaglig ramme og blive klogere på sig selv og sine kompetencer.

Vi oplever desuden, at praktikforløb kan være med til at styrke selvtilliden og selvværdet hos de elever, som i en skolefaglig kontekst har oplevet udfordringer og modgang. Det kan være afgørende for, hvad de tillader sig selv af drømme og planer for deres fremtid efter Skolen Sputnik.

En god afveksling fra skolebænken

Oliver er en af de udskolingselever, som på egen krop har oplevet, hvor stor en betydning et vellykket praktikforløb kan have.

Til daglig går han i 9. klasse på Skolen Sputniks dagbehandlingstilbud på Vibevej i Københavns Nordvestkvarter. Der har han har gået siden sommeren 2019. Oliver er i fuld sving med sine afsluttende eksamener, da vi taler med ham, og han glæder sig til at være færdig.

 

Jeg har aldrig været superglad for dét at gå i skole. Derfor har det også været rigtigt godt for mig at komme lidt væk fra skolebænken og prøve nogle forskellige ting af gennem praktikker. Det har gjort, at jeg har fået øjnene op for, hvad jeg gerne vil, når jeg er færdig.”

– Oliver

Oliver har i løbet af sin tid i Sputnik været i to praktikforløb. Begge gange hos bygge- og entreprenørvirksomheder. Hans seneste praktikforløb var i marts i år, hvor han var i to ugers praktik hos ND Totalbyg. Her fik han lov at komme med ud på forskellige byggeprojekter og -opgaver og hjælpe til med fx at rive vægge ned og montere gipsplader og skruer.

Oliver fortæller:

”ND Totalbyg var et godt sted for mig at være med nogle gode mennesker, der tog sig af mig. Jeg har fundet ud af, at tømrerfaget ikke bare handler om at hamre og bore og skrue søm i et stykke træ. Det er et kæmpe erhverv med mange forskellige muligheder og opgaver, og det kan jeg godt lide.”

De tidlige morgener

Når man arbejder som tømrer, skal man tidligt op. Rigtigt tidligt op. ”Det var helt klart det sværeste”, fortæller Oliver. ”Men det hjalp på det, at Poul kom hver morgen og hentede mig og kørte mig ud til praktikpladsen”.

Poul arbejder til daglig på Skolen Sputnik Vibevej, hvor han har til opgave at formidle fritidsjob, praktik- og lærepladser til eleverne på afdelingen. Det var også Poul, der skaffede Oliver en praktikplads hos ND Totalbyg.

Det kan godt være, at Oliver synes, det var svært at skulle op om morgenen, men han stod der troligt, hver dag, når jeg hentede ham.

– Poul

Udover at formidle praktikpladser sørger Poul også for, at praktikværterne og arbejdspladserne bliver grundigt screenet og forberedt inden. ”På den måde sikrer vi, at der er tale om et godt match, og at de unge kan få den succesoplevelse, de har brug for.”, fortæller Poul.

En tømrerdrøm har taget form

Som elev i 9. klasse kan det være svært at vælge og finde ud af, hvad man vil med sin fremtid. Men efter to praktikforløb i byggebranchen er der ikke meget tvivl at spore hos Oliver; han skal selvfølgelig læse til tømrer.

På den anden side af sine afsluttende eksamener og en velfortjent sommerferie skal Oliver begynde på grundforløb 1 hos Roskilde Tekniske Skole (RTS). Han har såmænd allerede sikret sig både et fritidsjob frem til da og en læreplads, når han har gennemført grundforløb 1 på uddannelsen.

Oliver beviste i løbet af de to uger, han var i praktik hos os, at han ikke er bange for at tage fat. Når vi satte ham til noget, så gjorde han det bare. Ikke noget med at gå med snuden nede i telefonen på arbejdspladsen, som nogle unge gør i dag. Nej, han var dedikeret og fokuseret og så kunne vi bare rigtigt godt lide ham. Derfor tilbød jeg ham et ungdomsjob, da praktikken var færdig. Han har også fået stillet en læreplads i udsigt, så længe han holder den samme kadence. For der skal være noget at løbe efter. Det er vigtigt.

– Dennis, tømrermester og indehaver af ND Totalbyg

 

Døren til fremtiden står på vid gab for Oliver, som både er ydmyg men heldigvis også tillader sig selv at drømme stort:

”Min største drøm er at starte mit eget firma en dag,” fortæller han. ”Men lige nu er mit fokus at færdiggøre skolen og så tager vi den derfra.”

 

Vil du vide mere om praktik- og vejledningsindsatser i Sputnik?

For generelle henvendelser:

Anne Berglund
Leder af uddannelses- og virksomhedspraktik, fritidsjob samt fritidsliv 
Tlf. 41 78 31 31
Mail: ANB@skolensputnik.dk

For henvendelser vedr. Skolen Sputnik Vibevej:

Poul Nielsen
Underviser og brobygger mellem Sputnik Vibevej og erhverslivet
Tlf. 22 10 12 38
Mail: PNI@skolensputnik.dk