46 elever fra Sputniks skoler går i disse dage til Folkeskolens afgangsprøver. For Xenia og Sofie fra Skolen Sputnik på Vibevej er det måske vejen mod en fremtid som dyrlæge. De fortæller her om afgangsprøverne og nervøsiteten op til.

Det er dagen før afgangsprøven i mundtlig engelsk, og temaet er dreams. Sofie på 16 år har skrevet synopsis om Nelson Mandela: ”Jeg synes, han er en sej person. Han er retfærdig,” fortæller hun. ”Jeg ryster meget, når jeg skal snakke engelsk, men det hjælper at øve det igennem.” Samme dag har de haft prøveeksamen, så de kunne se, hvordan det foregår.

Hendes veninde og klassekammerat Xenia er også nervøs, men har en god fornemmelse: ”Jeg har snakket engelsk siden jeg var ni år. Det var det sprog, min far brugte, når han skulle tale hemmeligt, så det lærte jeg hurtigt. Så var det ikke så hemmeligt mere,” bemærker hun tørt. Hun er mere nervøs for naturfagseksamen, hvor hun har trukket emnet Strålingens indvirkning på levende organismers levevilkår. Pigerne skal op i fuld fagrække og går til i alt 10 eksamener – de seks skriftlige er overstået, da vi laver interviewet, og forude venter fire mundtlige.​

Sputnik er den fjerde skole

Xenia fortæller: ”Jeg har ikke gået så meget i skole, så det med læring går lidt langsomst for mig. Det er først nu, jeg er begyndt at gå meget i skole. Jeg tænkte, jeg hellere måtte til at tage det seriøst, og så startede jeg her.”

Sputnik er hendes fjerde skole, og hun har ligeså mange diagnoser: ADHD, skizofreni, angst og tvangstanker. Drømmen for både hende og Sofie er klar: De vil gerne være dyrlæger. Først skal de i 10. klasse i Valby og bagefter gymnasium eller HHX. ”Vi vil jo gerne være dyrlæger, så man bliver lidt nødt til det. Vi vil gerne åbne vores egen klinik sammen. Det er planen lige nu, så må vi se, hvad der sker,” siger Xenia med et smil på læben.

Sofie kom fra en kostskole til Sputnik i september 2016. Hun ville gerne hjem og bo og kunne ikke komme på en almindelig folkeskole, fordi hun havde for meget fravær. Sputnik er også hendes fjerde skole: ”Jeg har 3-4 års fravær i alt fra mine 9 år i skole. Jeg havde svært ved at komme op om morgenen, så skiftede jeg skole, og så gad jeg ikke, fordi jeg ikke kendte nogen, og sådan var det lidt” fortæller hun.

De synes begge to, at det er meget rart i Sputnik, fordi der ikke er så mange mennesker, og så er det nemmere at koncentrere sig. De får hjælp fra deres undervisere, men hjælper også hinanden og har fået et fint venskab på deres tid i Sputnik.

Mål, modenhed og motivation

Asger Slots Hansen er lærer på Skolen Sputnik Vibevej og har undervist de to elever op til afgangsprøverne. Han siger om Sofie og Xenia:

”Den største fremgang ligger hos dem selv. De er blevet modne nok til at se, at selv om skole ikke altid er nemt, så skal man det, hvis man har et mål. Der har også været udfordrende dage i Sputnik, men der har de formået at hive sig selv op og komme igen. Der er mange år frem mod et mål om at blive dyrlæge, men det er nu rejsen skal starte. Det har de indset, og derfor har de en chance for at nå det.”

Spørger man Sofie og Xenia, hvad de mener om Asger, får man et svar fra hoften og med glimt i øjet: Han er flink nok, han snakker bare meget.

Afgangsprøver på Skolen Sputnik

I alt går 46 elever til Folkeskolens afgangsprøver i år og afslutter dermed deres skolegang i Sputnik. ”Vi ser på den enkelte elev sammen med forældrene og sagsbehandleren og finder ud af, hvordan de får størst mulig succes. Mange har haft nederlag på nederlag i deres skoletilværelse, og vi skal give dem mulighed for at fuldføre et skoletilbud,” fortæller Asger Slots Hansen.

Han fortsætter: ”For nogle er det starten på en ny og mere positiv skolefortælling, som kan få dem igennem en ungdomsuddannelse. Andre vil vælge andre veje, men de kan stadig vende tilbage til den succesoplevelse, som det hele sluttede med. Det vil vi gerne give dem,” afslutter han.

Update: Det gik rigtigt godt med pigernes engelskeksamen: Sofie fik et 7-tal og Xenia 10. Godt gået!

Sofie, 16 år​
Xenia, 16 år​

Begge går i 9. klasse på Skolen Sputnik Vibevej og har gået her siden efteråret 2016
De har begge tidligere gået på tre andre skoler og skal nu op i fuld fagrække.

Artiklen er skrevet af kommunikationsmedarbejder Lene Holst Holmgård

Læs om Skolen Sputnik Vibevej

Læs mere om indskrivning i Skolen Sputnik

Kontakt os

Afdelingsleder Carsten Bøgelund

Tlf.: 29 11 16 02

CLA@skolensputnik.dk

Souschef Jakob Iversen

Tlf.: 41 62 04 00

JIV@skolensputnik.dk

Visitationsansvarlig Lars Wagner

Tlf.: 51 78 46 26

LWA@skolensputnik.dk

Nyhedsbrev

Få fagartikler, kursustilbud, invitationer
til gratis temaaftener og historier om
Sputniks børn og unge. ?⭐️??
Tilmeld nyhedsbrev