Mød Anne Berglund, der hjælper Sputniks unge i praktik på alt fra togværksted hos DSB, bilforhandlere, anlægsgartnere, butiksassistenter m.fl. til besøgsbondegårde med nyfødte kid og lam.
Snart lakker skoleåret mod enden for Sputniks 9. og 10. klasses elever. Nu er det tid til at vælge det næste skridt mod ungdomsuddannelse og job. Sputniks egen vejleder for praktik, fritidsjob og fritidsliv investerer al sin energi og gejst i at sende dem godt på vej bl.a. gennem virksomhedsbesøg og praktikker.
Praktikpladser skaber motivation
Når man møder Anne Berglund, er man ikke i tvivl om, at udsatte og sårbare unge er hendes hjerteblod. Hun er Sputniks interne unge-vejleder og har arbejdet med børn og unge i over 40 år.
”Vi havde en skøn ung mand, som var ude i praktik”, fortæller Anne. ”Han ville gerne reparere tog. Vi fik ham ind på en af de største togværksteder hos DSB, og han tog selv til Svanemøllen hver dag. Det var et meget specifikt og specielt ønske, men vi fik ham ind, selv om de egentlig ikke tog praktikanter. Jeg prøver at ”sælge” vore elever godt, og samarbejdet med virksomhederne lykkes for det meste også, så der er mange gode historier.”
Anne arbejder målrettet med at finde lige præcis de praktikpladser, der kan skabe motivation hos de unge. Hun starter i 7.-8. klasse og taler med de unge om, hvad de drømmer om og kunne tænke sig. Det hele sker i et tæt samarbejde med kommunernes UU-vejledere, så vi sammen kan hjælpe de unge på deres rette vej.
Anne har selv været kommunal UU-vejleder og har også igennem sin karriere været leder af en folkeskole. Hun har været med helt fra begyndelsen da Sputnik blev oprettet og var således Sputniks første vejleder tilbage i 1999.
FAKTA: Sådan forbereder Anne de unge til fremtiden efter Sputnik
- Vejledende samtaler med Sputniks unge ift. uddannelse og job
- Hjælper underviserne og de unge til at komme på virksomhedsbesøg.
- Etablerer praktikpladser ud fra de unges ønsker og følger dem tæt.
- Hjælper de unge med fritidsjob.
- Skaber kontakt til fritidsaktiviteter fx klubber og foreninger.
- Samarbejder med de forskellige kommuners UU-vejledere.
Individuelt tilrettelagte praktikker
”Vi har eksempler på elever, som har meget, meget svært ved at komme i skole, men når de kommer ud i praktik, møder de hver dag. Praktikken, hvor deres ønskejob afprøves, har en positiv indvirkning på deres skolegang, fordi de opdager, at de bliver nødt til at komme i skole, hvis de gerne vil have den uddannelse, som kræves for at få dette drømmejob. Det tænder en ny glæde hos nogle af dem,” fortæller Anne.
Hun hjælper med praktikker på alt fra to timer til fem dage om ugen.
”Det vigtigste er, at de kommer ud fra skolen og prøver sig selv af i den virkelige verden. Vi passer rigtigt meget på vores elever, men en del af vores ansvar er også at ruste dem langsomt til den verden, der ligger efter Sputnik.”
Nyfødte lam på Toftegården besøgsgård
En af Sputniks faste praktikpartnere er Toftegården i Albertslund. Her løber høns frit rundt, og man kan klappe geder, kaniner, heste og køer. Gården er en økologisk besøgsgård, som dagligt har besøg af skoleklasser og børnehaver og også kan besøges af private.
På en besøgsbondegård skal dyrene være så tamme som muligt, så en del af opgaven for praktikanten kan være at sidde med en kanin, så den bliver tam.
”De elever, vi har derude, tager godt fra og elsker at være der. Toftegården er meget dygtige til også at tage nogle unge mennesker, som er lidt udfordrede, og de løfter et stort socialt ansvar,” fortæller Anne Berglund og fortsætter med smil i øjnene: ”Jeg elsker selv at være derude og besøge eleverne. De får også lov til at arbejde, der skal muges ud, og dyrene skal fodres. De løser deres pligter.”
I perioder er det rigtigt spændende at være på Toftegården med nyfødte lam, kalve og gedekid. De unge møder også den virkelige verden og har for nylig oplevet to små gedekid, der var døde ved fødslen.
Mange andre af vores samarbejdende virksomheder gør ligeledes et stort arbejde for vore unge. Virksomhederne bruger tid og lægger kvalitet ind i praktikperioderne, så eleverne får et realistisk indtryk af jobbet.
”Jeg kan se på eleverne, at de vokser med opgaverne når de er i praktik. De trives, og vi ser andre sider af dem, end når vi ser dem i skolen. Det giver så meget mening.”
”Praktikken som afprøvning af deres kommende valg af uddannelse – og jobønsker er SÅ vigtig og jeg håber derfor at mange flere af vore elever får mod på at komme ud i praktik”, afslutter Anne.