Der er valgstemning i luften på dagbehandlingsskolen Sputniks afdeling i København NV. Et nyt elevråd har fået de unge til at tale om demokrati og fællesskab, og interessen har været stor.

Det var ikke fordi, at alle rakte hænderne i vejret og sagde: ”Tag mig,” da souschef Gökhan Akyüz første gang gik rundt i lokalerne på Vibevej og præsenterede de unge i 7. – 10. klasse for idéen om et elevråd.

”Til at starte med, var der usikkerhed. De havde brug for at få uddybet, hvad det vil sige at deltage i et elevråd. Elevdemokrati – hvad betyder det? Og det at repræsentere nogen – hvad betyder det egentlig, og hvordan gør man det?”, siger Gökhan.

Men der gik ikke længe, før de fangede idéen med et elevråd, og i to af klasserne har der været flere, der meldte sig, og derfor har der været kampvalg, hvor der også skulle holdes valgtaler for hele klassen.

”En af dem samlede sin klasse og begyndte at fortælle, hvad det var, han gerne ville, og hvorfor han var den rigtige. Han kom med en liste, hvor der stod: Studietur, renere toiletter, bedre mad, slut med sene skoledage – og så gik han ud og præsenterede sig selv i klassen,” fortæller Gökhan.

”Det er spændende og en udfordring for dem. Og vi kan mærke, at de også synes, det er spændende,” siger souschef Tine Møller.

Demokrati på dagsordenen

Gökhan og Tine fortæller, at elevrådet har fået de unge til at tale om og reflektere over, hvad demokrati og fællesskab egentlig vil sige. De har derudover lært, hvad det vil sige at repræsentere nogen – at have ansvar for fællesskabet og tale hele klassens sag.

Og det har været en god øvelse for dem.

”Det er ikke fordi, jeg tænker, at mange af dem ikke kender til demokrati, men de lærer vigtigheden af at være en del af noget. De lærer, at deres mening betyder noget, og at når man er flere sammen, så har man en større stemme,” siger Gökhan.

Især det med at indgå i et fællesskab har været en god læring for mange af dem.

”Det kan godt være, at du synes en studietur kunne være meget fed, men hvis ingen af dine klassekammerater er enige, så er det ikke den sag, du kommer længst med,” siger Tine og fortsætter:

”De skal arbejde med, at de repræsenterer en hel klasse. De skal høre deres kammerater inde i klassen, hvad de tænker, der kunne være fedt at tage op. Det er ikke kun dem selv, og det er en god øvelse.”

Inddragelse af de unge i centrum

Etableringen af elevrådet på Vibevej er et eksempel på et af Sputniks grundværdier om inddragelse af de unges perspektiver og ansvarliggørelse.

Alle Sputniks dagbehandlingsafdelinger har elevråd, og på STU- og boligområdet er der ”De studerendes råd” og ”Kollegierådet”.

Læs mere om Kollegierådet HER.